Začíname so zmrzlinou
Chceli by ste začať točiť zmrzlinu a neviete ako? Máme pre Vás do začiatku pár základných rád, ktoré Vám pomôžu, ako sa lepšie orientovať a čo najľahšie začať. p>
Z legislatívneho hľadiska sa vyžaduje: p>
- žinostenské oprávnenia - remeselné živnosť v odbore pekár - cukrár, alebo v odbore hostinská činnosť em> p>
(Odporúčame sa vždy informovať sa na príslušnom Živnostenskom úrade, kde Vám radi poradia a poskytnú potrebné informácie.) p>
- k novozriadenému prevádzky by sa mal vyjadriť Stavebný úrad a HZS. Em> p>
p>
Z hygienického hľadiska je vyžadované: p>
- pri zriadení novej prevádzky platí nutnosť oznámenia príslušnej Hygienické stanici, ak už prevádzka máte, stačí oznámiť len rozšírenie tejto prevádzky, em> p>
- prevádzka musí mať riadne a dôkladne spracované HACCP, prevádzkový a sanitačné poriadok. Em> p>
(Vždy je lepšie sa obrátiť priamo na dotčetné inštitúcie, ktoré Vám všetky potrebné požiadavky oznámi.) p>
p>
Vybudovanie stánku: p>
stánok by minimálne mal obsahovať a spĺňať nasledovné parametre p>
- tečúca pitná voda em> p>
- elektrina - 230 V em> p>
- drez em> p>
- pracovná plocha - stačí pracovná doska ako v menšej kuchynke em> p>
- steny umývateľné vodou stačí umývateľná farba, ktorá spĺňa požiadavky na styk s potravinami em> p>
- priestor pre skladovanie tovaru em> p>
- malá chladnička em> p>
- stánok musí spĺňať nariadenia EP 852/2004 o hygiene potravín em> p>
(Požiadavky na stánok sa môžu líšiť podľa konkrétnej hygienickej stanice, doporučujeme radšej konzultovať vopred) span> p>